Nio dagar fyllda med kultur

Kulturveckan med cafebesök

Konst- och vävutställningar, öppna ateljéer och folkracetävling. Mycket fyller dagarna innan Åsele marknad under Kulturveckan och är en perfekt uppvärmning för den som vill späcka sin sommar med kulturupplevelser.

För den som har svårt att vänta till Åsele marknad finns fina kulturbesök att göra under vad som kallas kulturveckan som börjar på lördagen helgen innan själva marknaden. På olika platser runt om i Åsele och i omkringliggande byar kan den som vill ta del av konst, utställningar, smakupplevelser modevisning och motorsport glädjas av kultur.

Kulturveckan är resultatet av ett initiativ och samarrangemang mellan flera olika aktörer. Däribland finns studieförbund, föreningar, företag, organisationer och ideellt engagemang samt Åsele kommun. Samarbetet vill samla och lyfta de kulturella arrangemangen före marknaden.

Kulturveckan är ett återkommande inslag som arrangeras för sjunde året och alltid veckan innan Åsele marknad. Ett inslag är den modevisningen som äger rum den 13 juli i Kulturhuset som bjuder på lokal ”couture”. Bland annat kommer besökare kunna se kläder från hembygdsmuseet och privata personer där många av kläderna är hemsydda av lokala sömmerskor. Visningen kommer bjuda på mode från olika tidsepoker, från 1940-talet och framåt.

Vissa av kläderna är dessutom en del av den textilsamling som finns att se hos hembygdsföreningen under kulturveckan och sommaren. Hos dem finner besökare också ett rum fyllt med samisk kultur.

I år invigs även den historiska utställningen Post & deligensmuseum som är belägen i den f.d. butikslokalen på hembygdsgården. Det är dock inte allt, kulturveckan rymmer allt från utställningar, studiebesök, folkrace, ponnyridning till fika och försäljning hos gårdsbutiker och caféer. 

Sist men inte minst, här hittar du programmet.