Barnen får lära sig jojk

jojk

Grammisnominerade artisten Sara Ajnnak lär barnen jojk under Åsele marknad. Barnen utforskar naturens olika ljud, läten, takter och toner under lekfulla former. Hur låter egentligen en björn genom jojken?

Barn i åldrarna 5-8 år kommer kunna prova på och lära sig mer om jojk under genomförandet av Åsele marknad. Sara Ajnnak, artisten från Gargnäs kommer hjälpa och guida de barn som själva vill prova jojka och utforska uttrycksformen. Dessutom får de lära sig vad som är skillnad mellan jojk och sång. Men också hur naturens läten formas och låter.

Workshopen i jojk hålls under en halvtimma på lördagen under Åsele marknad, som alltid arrangeras tredje helgen i juli. Jojkworkshopen är ett initiativ till mer kultur och familjeaktiviteter under marknaden.

Den samisk traditionen med jojk har uråldriga rötter och är mer än bara ett sätt att uttrycka sig på. Det är ett sätt att minnas och förnimma det som varit genom att drömma sig bort med rösten som redskap.

Jojken som traditionen har förts vidare från generation till generation med kunskap om naturen, djuren men också människorna. Jojken är en av Europas äldsta sångformer och melodierna innehåller starka känslor, avancerad rytmik, berättelser och budskap.