Historisk marknad med anor från 1600-talet

Åsele marknad är ett återkommande kulturellt inslag i det västerbottniska inlandet. En historisk marknad dit tusentals besökare årligen strömmar och förvandlar den i vanligt fall lugna centralorten Åsele till ett myllrande hav som bubblar av liv och rörelse.

Varje år och alltid tredje helgen i juli arrangeras Åsele marknad och gatorna fylls med knallar och aktiviteter. Marknadens historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet då samerna begav sig till Åsele för att handla, betala skatt och i vissa fall närvara vid en gudstjänst eller i tinget.

Idag är marknaden mer än bara en marknad. Den har blivit till en festival under fyra dagar och kallas i folkmun för Norrlands största folkfest. Besökare åker inte till marknaden enbart för att shoppa, utan för att bara vara och uppleva allt som finns där. För många har det blivit ett givet inslag i sommaren. Ett måste. Att uppleva Åsele marknad varje sommar hör liksom till, annars har det inte varit sommar riktigt.

En historisk marknad som idag bjuder på flertalet aktiviteter

Besökare som stannar fler än en dag har mängder av aktiviteter att ta del av. Förutom att shoppa hos de 250 knallar finns bland annat flera motorevents som folkrace, SM deltävling i watercross, och fordonsträff att uppleva. På hembygdsområdet finns hantverk att både att köpa, testa att göra själv, och samlingar att titta på. Smakupplevelser, jojkworkshop, inspirationsföreläsningar, aktiviteterna är många.

På de olika scenerna och på festplatsen Trillen uppträder stora stjärnor som i år består av bland annat Freddy Kalas, Theoz, Supersci, Sara Ajnnak och Queen of Rock. Det bjuds exempelvis både på reagge, hiphop, folklig musik och pop. Men besökare blir också underhållna av hissnande och fartfyllda stunds och trix av extremsportarna ”Rackartygarna” och imponerande rytm och kontroll av hula-hoop (rockring) artisten Mitra Hoop. 

I år bjuder marknaden dessutom på helt nya inslag i form av live-art och jojkworkshop. Sara Ajnnak, grammisnominerade artisten från Gargnäs kommer under lekfulla former lära barn jojk. Tillsammans med Sara utforskar barnen naturens läten och lär sig skillnad mellan jojk och sång. Live-arten står konstnären Anya Blom för. Konstnären som är känd som Q, kommer med sitt lekfulla uttryckssätt utsmycka kulturhusets ena vägg. Muralmålningar är betydligt vanligt förekommande i södra Sverige och den 120 m2 stora muralmålningen gör Åsele således unik i Norrland.