Historisk marknad med anor från 1600-talet

Åsele marknad är ett återkommande kulturellt inslag i det västerbottniska inlandet. En historisk marknad dit tusentals besökare årligen strömmar och förvandlar den i vanligt fall lugna centralorten Åsele till ett myllrande hav som bubblar av liv och rörelse.

Varje år och alltid tredje helgen i juli arrangeras Åsele marknad och gatorna fylls med knallar och aktiviteter. Marknadens historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet då samerna begav sig till Åsele för att handla, betala skatt och i vissa fall närvara vid en gudstjänst eller i tinget.

Idag är marknaden mer än bara en marknad. Den har blivit till en festival under fyra dagar och kallas i folkmun för Norrlands största folkfest. Besökare åker inte till marknaden enbart för att shoppa, utan för att bara vara och uppleva allt som finns där. För många har det blivit ett givet inslag i sommaren. Ett måste. Att uppleva Åsele marknad varje sommar hör liksom till, annars har det inte varit sommar riktigt.

En historisk marknad som idag bjuder på flertalet aktiviteter

Besökare som stannar fler än en dag har mängder av aktiviteter att ta del av. Förutom att shoppa hos de 200 knallar finns bland annat flera motorevents som folkrace, SM deltävling i watercross, och fordonsträff att uppleva. På hembygdsområdet finns hantverk att både att köpa, testa att göra själv, och samlingar att titta på.