Åsele får gigantisk målning

AnyaBlomQBless

Streetart-artisten Q kommer utsmycka Åseles kulturhus med en 120 m2 stor målning under genomförandet av Åsele marknad.

Konstupplevelser bör inte begränsas till gallerier eller museer. Muralmålningar strävar efter att skapa konst som är till för alla, säger konstnären.

Anya Blom, konstnären som går under namnet Q kommer under Åsele marknad utföra live-art med kulturhusets ena flygel som canvas. Marknadens besökare och de boende på orten kommer samtidigt kunna bevittna arbetet från första färgklick till färdig målning. Men innan konstnären kan påbörja arbetet är det viktigt att väggen förbereds och grundmålas, något som kommer göras innan. Arbetet kommer sedan pågå under dagarna som Åsele marknad genomförs med start på invigningsdagen. 

– Konstverken vitaliserar stadsrum och byggnader, verkar tankeväckande samt skapar upplevelser och trivsel för medborgare och besökare, säger Q.

Under invigningen av marknaden kommer Q att berätta om hennes tankar med målningen, men exakt vad det blir kommer avslöjas först när den står färdig. Q startade sin konstnärskarriär 2013 och har snabbt gjort sig ett namn inom gatukonstens värld. Hon har deltagit i både nationella och internationella projekt som Openart och Artscape och erhållit stipendier som ett resultat av sitt arbete. Hon har också utfört liknande verk på andra orter i Sverige däribland Malmö, Göteborg och Filipstad. 

Muralmålningar mer vanlig i södra Sverige

Väggmålningen som utgör en 120m2 stor yta kommer klä den del av kulturhusets fasad som idag är ingången till ungdomsgården. Målningar som dessa kallas muralmålningar och är vanligare i södra delar av Sverige vilket gör Åsele unik i sitt slag.

– Det är storleken som är riktigt mäktig att jobba med. Storleken och motivet, att man är en fjutt i jämförelse med ytan, säger Q.

Kanske är Leonardo Da Vincis ”nattvarden” en av de mest kända muralmålningarna. Leonardos målning ger ett intryckt av att rummet fortsätter med ett motiv av Jesus sista måltid. En illusion av ett nytt rum eller en ny yta är följaktligen ett vanligt förekommande inslag i så kallade muralmålningar. 

– I olika orter gör konsten i det offentliga rummet skillnad, den speglar och samspelar med människor och miljöer, det skiljer en ort från en annan ort. Konst i det offentliga rummet definieras som konstverk avsedda för, och oftast utförda direkt i, miljöer där allmänheten har tillträde, menar konstnären. 

Läs mer om konstnären här, eller här.