« Tillbaka

MARKNADENS ALLA DAGAR, FRAMSIDAN AV KULTURHUSET

Under marknaden kan besökarna till Åsele Marknad se en gigantisk muralmålning ta form. Konstnären Anya Blom (går under namnet Q) kommer att utföra live-art. Verket kommer växa fram från första dagen på marknaden med mål att vara klart på den sista marknadsdagen det vill säga måndag 22 juli. Arbetet kommer alltså att totalt ta 4-5 dagar. Därför görs grundarbete/rollning av väggen några dagar innan marknaden. Själva startskottet för konstverket blir torsdag den 18 juli 2019.

Q kommer dessutom att medverka på invigningen av Åsele Marknad som är på Åsele hembygdsområdes stora scen den 18 juli kl 19.00 och berätta om vad det är hon ska göra för alla som är nyfikna på vad det ska hända med en av Kulturhusets väggar. Syftet med muralmålningen är dels att lyfta fram konst i programmet för Åsele Marknad. Muraler är inte endast att se på för förbipasserande, utan det är också ett verk som drar till sig människor på olika vis.

Var?

På den flygel av Kulturhuset som inhyser Åseles biograf och är väggen som är där ingången till ungdomsgården är. Alltså den vägg som vetter åt framsidan mot parkeringen. Den tilltänkta ytan på Kulturhuset är ca 12,6 meter lång upp till tak 7,95 meter och gavelspetsen 3*12,6 cm, vilket betyder cirka 120 m2.

Konstformen muralmålning har ökat massor de senaste åren.

Muralmålningar gjorda i Sverige från 2013 till 2018

Malmö 17 st
Stockholm 13 st
Göteborg 19 st
Arvika 2 st
Borås 20 st
Karlstad 7 st
Munkfors 2 st
Säffle 1 st
Torsby 3 st
Forshaga 2 st
Årjäng 2 st
Filipstad 2 st
Örebro 7 st
Lindesberg 6 st
Borås 20-25 st
Säter 1 st
Falun 2 st
Grums 1 st
Orust 3 st
Flen 1 st
Sunne 2 st
Edsby 1 st
Tranås 2 st
Åsele coming soon…

Q har medverkat i de understrukna städerna på listan ovan!

”I olika orter gör konsten i det offentliga rummet skillnad, den speglar och samspelar med människor och miljöer, det skiljer en ort från en annan ort. Konst i det offentliga rummet definieras som konstverk avsedda för, och oftast utförda direkt i, miljöer där allmänheten har tillträde.

Konstverken vitaliserar stadsrum och byggnader, verkar tankeväckande samt skapar upplevelser och trivsel för medborgare och besökare. Konstupplevelser bör inte begränsas till gallerier eller museer. Muralmålningar strävar efter att skapa konst som är till för alla.”

Om konstnären

Q startade sin konstnärskarriär på Örebro konstskola 2013 och har sedan dess medverkat i konstprojekt och biennaler som OpenArt och Artscape både i Sverige och i utlandet. 2016 rankades hon och 6 andra gatukonstnärer dessutom som Sveriges största. Hennes verk är en spegling av hennes lekfullhet då karaktärer och bildspråk kommer från en serietecknarbakgrund. Muraler, skulpturer, film, illustrationer och hantverk av all dess slag kan ses i hennes portfolio. Q har även fått två stipendier för sitt konstnärsskap, Björn Dahlberg stipendiet 2014 och Harmonis kulturstipendium 2018.

För exempel på hur Q går tillväga när hon målar, kika på detta klipp på Youtube. Hon hade fått till uppdrag att måla en vägg på ett gym (Friskis & Svettis):

www.qbless.se