FÖRELÄSNINGAR & WORKSHOPS

Det sker en hel del intressanta och roliga saker under Åsele marknad. Förutom den självklara marknadshandeln med 250 knallar bjuder arrangemanget på både upplevelser, inspiration och prova på-aktiviteter då artister bjuder på föreläsning och workshops.

Workshops

För det första finns det två olika workshops som besökare av marknaden kan delta på. En avsedd för barnen med möjlighet att testa jojk och en annan där rockrings-kunskaper sätts på prov.

Jojkworkshop för barn – lördag 20 Juli kl. 11.00 och kl. 11.30

Med Sara Ajnnak får barnen möjlighet att prova på jojk. Workshopen är till för 5-8 åringar i grupper om 10-18 barn . Längden på workshopen beräknas till ungefär 30 min per tillfälle.

För att förtydliga för den som inte är bekant med jojk sedan tidigare så är det ett sätt att minnas, att förnimma det som varit genom att drömma sig bort i nuet med rösten som redskap. Jojk är en samisk tradition som överförts från generation till generation, med information om både landet, djuren men också människorna. Jojken är anmärkningsvärd en av Europas äldsta sångformer och mycket mer än bara ett sätt att använda rösten på. Melodierna innehåller starka känslor, avancerad rytmik, dolda berättelser och budskap. Men också minnen från både händelser, djur och människor.

Låt barnen delta i workshopen och därmed få en inblick i den uråldriga jojktraditionen. Tillsammans och med guidning av Sara Ajnnak får barnen således utforska jojken som uttrycksform. Hur jojkar man egentligen en hare eller björn? Barnen får också utforska skogens olika ljud, läten takter och toner. Samtidigt får de lära sig skillnad på sång och jojk och under lekfulla former en inblick i hur kropp och röst sitter ihop. Dessutom får de utmana sig själv att prova något nytt

Workshop i Hulahoop

För alla som vill finns chansen att prova på hulahoop, eller mer känd till vardags som rockring. Artisten Jelena Mitra guidar och instruerar de som vill testa och utmana sig själv.

Workshopens tider är följaktligen:
Fredag 19 juli kl 13.30 (efter hennes show)
Lördag 20 juli kl 15.00 
Söndag 21 juli kl 11.00
Måndag 22 juli kl 13.00

Mitra har mycket bred repetoar av cirkuskonster, multi-hula hoop-konster som är inspirerat av indianers hoop-dans och sufi-dans. Tillsammans med akrobatik, dans och ett karismatiskt uttryck har hon skapat ett mycket unikt performance-art som är en riktig ”energi-boost”, en upplevelse som rör och berör alla sinnen.

Föreläsningar

För det andra inspirerar några av artisterna genom att föreläsa om deras passion, drömmar och livsresa.

Rackartygarna om hur hobbyn blev levebröd

Rackartygarnas föreläsning på fredagen 19 juli kl. 14.00 på kulturhuset är för den som vill inspireras av ett gäng extremsportare som tagit hobbyn till företagsamhet.

Rackartygarna är kompisgänget som har ett brinnande intresse för extremesport och har olika specialiteter som freerunning, freestyle motocross, trial, snowboard, kliphoppning, wakeboard och BMX. Ett stort filmintresse tillsammans med komik och humoristiska sketcher har dessutom bidragit till deras stora succé, som resulterat i att de tillsammans har hundratals följare på youtube, instagram och facebook.

Lyssna till deras berättelse om hur passionen utvecklats till att de idag kan arbeta som entreprenörer med det de tycker är roligast, sitt intresse – extremsporten.

Sara Ajnnak – Sjávouste Buökttiet, revoulution of silence

Ytterligare en inspirationsföreläsning håller Sara Ajnnak. På söndagen 21 juli kl 15.00 i den stora danssalen på Kulturhuset kan du lyssna till hennes berättelse. Om hur koloniseringen påverkat hennes identitet, uppväxt och sedan legat till grund för hennes jojk och musik. Seminariet varvar, berättande, jojk och filmsnuttar och skapar ett starkt möte med artisten själv.

Sara beskriver själv sin föreläsning så här:

Att gå genom skogen för med sig en egendomlig känsla, precis som om träden kan tala och jorden under mina fötter håller mig kvar på marken. Mitt hjärta fylls med ett lugn när jag drar in luften i mina lungor och andas, här är jag hemma. Genom en uppskattad sharingsession där jag kombinerar bilder, berättande och musik delar jag min personliga berättelse om min uppväxt. Sharingsessionen är 60 minuter och handlar om hur mitt liv nära naturen påverkat min världsbild och mina hjärtefrågor.

Jelena Mitra – om att följa sin dröm

Sist men inte minst har Jelena Mitra en föreläsning på lördagen kl 13.00 med Jelena Mitra i den stora danssalen på Kulturhuset. Mitra delar med sig av hur det är att följa sin dröm och passion.

2009 var året då hon först kom i kontakt med hula-hoop, mer känt i Sverige som rockring. Tre år senare bestämmer hon sig för att satsa helt på sitt intresse. Det har sedan resulterat i att hon medverkat i tv (både TV3 och TV4), på flertalet festivaler internationellt och fått uppdrag av ingen mindre än David Guetta.

Se hennes TEDx-talk här: