Om oss

Alltid kring den tredje helgen i juli förvandlas Åsele centralort till en gryta som kokar av liv och rörelse. Tusentals besökare svämmar årligen in under fyra glädjefyllda marknadsdagar. Åsele Marknad kallas i folkmun även för Norrlands största folkfest och är en av Sveriges största marknader.

Marknadshandlare och besökare flockas i samhällets centrala huvudgator. Du som vill titta i alla marknadsstånden har en utmanande uppgift, då det finns mycket att titta på! Omkring trehundra marknadshandlare har tillsammans cirka tusen tremeters marknadsstånd. Åsele Marknad har under åren utvecklats till ett begrepp. Det är inte bara en marknad, utan The Market. Det är storleken på marknaden, som är svår att greppa för någon som inte varit i Åsele under dessa dagar och som gör Åsele marknad så speciell.

Till Åsele Marknad åker du inte bara för att shoppa, även om kommersen är livlig, utan också för att helt enkelt bara ha varit där. För många är det en viktig ritual under sommaren. Att uppleva Åsele Marknad varje sommar hör liksom till, annars har det inte varit sommar riktigt. Många åselebor ser fram emot de fyra sommardagarna då släkt och vänner kommer på besök, att det blir liv och rörelse dygnet runt, pulsen blir en annan. 

För dig som vill stanna över och uppleva flera dagar i den härliga atmosfären, så är det säkraste kortet (om du bestämt dig i sista stund för att komma) att uppsöka en av campingarna, ta med tält eller husvagn/husbil. Det finns både hotell, stugor och andra boenden med, mycket blir fullbokat redan i mars. Många besökare kommer över dagen bara, anländer på morgonen och åker tillbaka hem på kvällen. En hel av dem är långväga gäster, men här i norr ser ju folk lite annorlunda på detta med avstånd. En dagstripp på 20-25 mil enkel väg är inte mycket att fundera över!

Utbudet av varor är förstås enormt, nyttigheter och onyttigheter, stort och smått, dyrt och billigt, kvalitet och skräp. Det är bara att välja. Men man hittar alltid något intressant. i vanlig ordning kommer det att finnas ett motortorg där du som gillar fordon kan få klämma och känna.

I vår gröna oas på hembygdsområdet gör vi i år en särskild satsning för marknadsstånd med hantverk och mathantverk.

Blir man hungrig under marknadsbesöket är det inget problem. Utbudet av mat är stort och varierat, från vanlig enkel korv till kantarelltoast och thaimat. Hungrig behöver man inte åka från marknaden i Åsele.

Vill du ta en paus från shoppandet en stund, kan du låta dig underhållas av artisterna som finns på de två scenerna Hembygdsområdets scen och Sagavägenscenen (se kartan) och titta på uppträdanden med musik, performanceartister, dans med mera. Lördag-måndag är det gratiskonserter med artister på Hembygdsområdets stora scen. Fredag-söndag är det gratiskonserter på den mindre Sagavägenscenen.

För den vetgirige, kommer det i år att på Hembygdsområdet, även finnas en workshop om dagen i bl.a. hantverk och hoolahooping (rockring). På Kulturhuset kommer det att i stora salen hållas inspirerande föredrag.

Nytt för i år är att vi har streetart (en konstform) på programmet. På en av väggarna av Kulturhuset (den som är på framsidan av ungdomsgården och bion) kommer det att pågå något vi kallar live art. En konstnär kommer att skapa en så kallad muralmålning. Är du där från början till slut får du se hur det går till.  

Den som vill kan också aktivera sig  i hoppborgar och annat kul längs stråket som vi kallar aktivitetsgatan. Till en marknad och en folkfest hör förstås ett tivoli och ett stort sådant finns givetvis också i Åsele, med karuseller och allt annat som ett välutrustat tivoli kan erbjuda. För den festssugne bjuder marknaden på kvällsnöjen med konserter och disco på festplatsen Trillen.

Under och före marknadsdagarna arrangeras massor med evenemang! Både för den motorintresserade som bilträff, burnout, watercross, men också loppis, golf, hundlydnadstävling med mera.

Åsele Marknad är numera mer som en festival i dagarna fyra, för alla åldrar, ung som för gammal. Se det övergripande programmet och kartan för mer information om var/när/hur.

VÅR HISTORIA

Foto: Åsele Marknad 1963, Wikipedia public domain

Åsele Marknads historia har rötter som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan innan år 1648 så begav sig samerna till Åsele Lappmark för att handla, betala skatt och även i vissa fall vara med vid tinget eller gudstjänsten.

Åsele heter på sydsamiska Sjeltien, som betyder just marknadsplats eller kyrkplats. Kyrkan beslutade år 1648 att förlägga en kyrka till Åsele som på den tiden då kallades ”Årsilla”. När beslutet om att bygga en kyrka i Åsele hade gått igenom så bestämde man sig även för att flytta kyrkohelger, marknader och ting till dessa marker.

Till en början så var det bara Härnösands borgare som fick bedriva handel i Åsele, men efter många klagomål från borgare i Umeå så gick Åsele marknad oundvikligen mot en mer öppen frimarknad.

Sörkörarna
För sörkörarna, bönder från södra och mellersta Norrland som färdades långa vägar för att sälja sina varor, blev marknad en oerhört viktigt inköpskälla innan de for vidare mot städer så som Uppsala och Stockholm och andra platser.

Dessa tidiga marknader hölls då i januari och även under en kort tid redan i december månad. När sommarmarknaden uppstod går inte att datera exakt, men det rör sig om någonstans i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.  Sommarmarknaden var rätt så livlig till en början men dog med tiden tyvärr ut, men bara för att starkt uppstå under 1960-talet och har fortsatt så ända tills våra dagar.

Vad man har sålt på Åsele marknad har varierat och förändrats genom åren, från marknadens tidigare dagar och lång in på 1800-talet så har handeln för det mesta kretsat kring viltprodukter. I mitten utav 1800-talet så blev det mer kreatur, jordbruksprodukter och hantverk som dominerade i sortimenten.

Lättare att ta sig fram vintertid
Marknaden hölls tidigare under vintertid för att vägarna var så dåliga, under vintern så blev det mycket lättare att transportera tunga laster och ta sig fram.

Januarimarknaden som under hela 280 år hade hållits i Åsele, skulle dock försvinna. Den 11:e mars 1928 hade kommunfullmäktige möte om marknadens framtid. Under §8 togs det historiska beslutet att den anrika marknaden skulle upphöra av olika skäl.

Kommunikationerna hade blivit bättre och därmed ansågs marknaden ha tappat sin ställning för förmedling av kreatur, fågel, skinn och annat. Marknaden var inte längre tillräckligt ekonomiskt bärande. Marknaden ansågs också orsaka kommersiell oreda och enorma nykterhetsproblem.

Marknaden återuppstår
1963 så tillsatte man en kommitté som skulle arbeta för ”Dagens Åsele och gårdagens”. Denna grupp kom på iden om att man skulle återuppliva marknaden som den var för 40-50 år sedan. De gjorde en slogan ”Dagens Åsele skall göra gårdagens”.

Den nutida marknaden, även om den har utvecklats och förändrats en aning så ser den i stort sett ut som den visionen kommittén hade, fast att den skulle växa till en så stor beryktad och välbesökt folkfest hade de nog inte kunnat drömma om i sina vildaste fantasier.  

Åsele marknad har under åren varit en så kallad traditionell marknad, en marknad där själva marknadsstånden har varit den huvudsakliga delen. Under alla år har det funnits tivoli på plats för besökare. På festplatsen Trillen, som nu har återupplivats i privat regi, har många utav de verkligen stora artisterna i den svenska underhållningsbranschen infunnit sig.

Artister så som Lill Lindfors, Anders Linder, Bosse Parnevik eller grupper som Hep Stars, Tages, Shanes och Telstars under 60-talet, Cornelis Vreeswijk och Little Gerhard under 70-talet. På 80-talet Björn Afzelius, Rockfolket, Mungo Jerry, Lena Philipsson och Jerry Williams. När vi kommer in på 90-talet så kan vi nämna Wilmer X, Dr Alban, Kim Larsen, Svenne Rubins och Ulf Lundell. På 2000-talet har vi haft artister som bland annat E-type och Melodie MC som uppträtt på Trillen. Andra artister som gästat Åsele Marknads stora scen på hembygdsområdet senaste åren: Adrian Lux, Little Jinder, Benjamin Ingrosso, Kalle Moreus, Panetoz, Mendez m.fl.

Folklorefestivaler
När vi pratar om marknadens historik måste vi även nämna Åselebygdens Folkdanslag och deras folklorefestivaler som här brukade äga rum. Ofta hade det infunnit sig dansare från närmare ett tiotal olika länder och de massuppvisningar som varit på bland annat Lappvallen har lockat stor publik och mycket intresse från hela världen. Det är en tradition vi hoppas kan återvända, med mer dans igen på prgrammet.

Källa: ”Jakten förr och nu” Studiefrämjandet Södra Lappland