FÖRELÄSNINGAR & WORKSHOPS

Mer info kommer! Kika in igen snart…

Det blir workshop i jojk för barn med Sara Ajnnak lördag 20 juli kl 11.00 & kl 11.30. Hon håller även ett föredrag på söndagen 21 juli på Kulturhuset i den stora danssalen kl 15.00.

Jojkworkshop för barn
Jojk är ett ett sätt att minnas, att förnimma det som varit genom att drömma sig bort i nuet med rösten som redskap. Jojk är en samisk tradition som överförts från generation till generation, med information om både landet, djuren och människorna. Jojken är en av Europas äldsta sångformer och mycket mer än bara ett sätt att använda rösten på. Melodierna innehåller starka känslor, avancerad rytmik, dolda berättelser och budskap, minnen från både händelser, djur och människor. Låt barnen få en inblick i den uråldriga jojktraditionen. Under en halvtimme får barnen tillsammans med mig artisten Sara Ajnnak utforska jojken som uttrycksform. Hur jojkar man egentligen en hare eller björn? Tillsammans utforskar vi skogens olika ljud, läten, takter och toner. Samtidigt som vi närmar oss de olika djur som finns i Sápmi så lär vi oss skillnaden på sång och jojk. Under lekfullhet får barnen en inblick i hur kropp och röst sitter ihop och får utmana sig själv att prova på något nytt. Workshopen är 30 minuter lång för 4-5 åringar i grupper om 10-18 barn.

Om Saras Ajnnaks föreläsning, hennes egna ord: Att gå genom skogen för med sig en egendomlig känsla, precis som om träden kan tala och jorden under mina fötter håller mig kvar på marken. Mitt hjärta fylls med ett lugn när jag drar in luften i mina lungor och andas, här är jag hemma. Genom en uppskattad sharingsession där jag kombinerar bilder, berättande och musik delar jag min personliga berättelse om min uppväxt. Sharingsessionen är 60 minuter och handlar om hur mitt liv nära naturen påverkat min världsbild och mina hjärtefrågor.

Workshop dagligen på Hembygdsområdet i hoolahoop (rockring) för alla som vill prova på. Återkommer med tiderna för det. Föreläsning på lördagen med Jelena Mitra på Kultuhuset i den stora danssalen kl 13.00. Se hennes TEDx-talk här: